Próbálja ki INGYEN!

(Saját adataival töltse ki, a cégnevet később kell megadni.)

Címkefelhő

Mi az a proforma számla?

Címkék: , , , ,

Dátum: ,

A proforma számla (más néven díjbekérő) egy előzetes ajánlattétel az eladótól azzal a kitétellel, hogy amennyiben a vevő kifizeti a proforma számla ellenértékét, úgy az eladónak kötelessége a pénz beérkezésének napján normál számlát kiállítani ugyanazzal az adattartalommal (vevő adatai, termék adatok).

waiting_cat-wallpaper-800x600.jpg

A proforma számla kiállítása semmiféle kötelezettséggel nem jár az eladó részéről. A proforma számlát a teljesítés előtt szokták kiállítani, ebből következően az eladónak semmiféle költsége nincs addig, amíg a teljesítést meg nem kezdi. Természetesen a teljesítést csak a proforma számla értékének beérkezését követően kell az eladónak megkezdenie, de akkor azonban haladéktalanul.

A proforma számla akkor sem jár kötelezettséggel, ha azt külföldről - EU vagy nem EU tagországból, Közel- vagy Távol-Keletről - kapjuk. A proforma számla nem azonos az előlegszámlával. A proforma számla nem azonos a szállítólevéllel, sem más olyan dokumentummal, amit termékek vagy termékminták szállításánál szokás csatolni.

Az előlegszámla jár fizetési kötelezettséggel, a proforma számla nem jár fizetési kötelezettséggel.

A proforma számla nem helyettesíti a szállítólevelet, sem a CMR fuvarlevelet.

Hogyan működik a proforma számla / díjbekérő?

Nézzük a hagyományos számlázást elsőként, hogy jobban megértsük a különbséget.

  1. A vevő megrendeli a terméket / szolgáltatást.
  2. Az eladó teljesíti a megrendelést.
  3. A vevő átveszi a terméket vagy igazolja a szolgáltatás teljesülését.
  4. Az eladó kiállítja az átutalásos számlát.
  5. A vevő kifizeti a számlát utalással.

Látható, hogy a fenti műveletsorban az eladó előbb teljesít, utána jön a számlázás, aztán a fizetés. Ezzel szemben a proforma számla, vagy díjbekérő alkalmazása esetében változik a helyzet:

  1. A vevő megrendeli a terméket / szolgáltatást.
  2. Az eladó kiküldi a proforma számlát, vagy díjbekérőt (ugyanaz, szinoníma).
  3. A vevő kifizeti a proforma számla értékét.
  4. Az eladó teljesíti a megrendelést.
  5. Az eladó kiállítja a számlát, feltüntetve rajta, hogy "pénzügyi teljesítést nem igényel" (mert már előzőleg rendezve lett).

Az eladó ezzel az eljárással védheti magát attól, hogy kintlévőségei és adófizetési kötelezettségei alakuljanak ki, vagy a szolgáltatást ilyen-olyan mondvacsinált indokokkal nem fizetik ki.

Próbálja ki a Számlázoo.hu Online Számlázó Program díjbekérő funkcióját itt! 30 naping ingyen VIP előfizetéssel és további 60 nap pénzvisszafizetési garanciával!