Próbálja ki INGYEN!

(Saját adataival töltse ki, a cégnevet később kell megadni.)

Címkefelhő

Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás - gyakran ismételt kérdések

Címkék: , , ,

Dátum: ,

A leggyakoribb kérdések és válaszok most itt ebben a cikkben összegyűjtve. A válaszokat a NAV tájékoztatója alapján állítottuk össze, tehát nem kell aggódni a valóságtartalma miatt.

Az előzmény: a 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet - aminek a 11/A paragrafusa 2016. január 1-től hatályosan - előírja, hogy "a számlázó programnak olyan önálló, de a programba beépített "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" elnevezésű funkcióval kell rendelkeznie, amelynek elindításával adatexport végezhető

a) a kezdő és záró dátum (év, hónap, nap) megadásával meghatározható időszakban kibocsátott, illetve

b) a kezdő és záró számlasorszám megadásával meghatározható sorszámtartományba tartozó számlákra."

Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás

Vagyis kell legyen egy funkció a programban, aminek az a neve, hogy "Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás". Ha ezt megnyitja az ember, akkor két feltétel szerint kell tudni számla adatokat lekérni: dátum tól-ig, illetve számla sorszám tól-ig. A Számlázoo.hu Online Számlázó Programban már eleve van ilyen funkció a számlák keresésénél. 2016. január 1-től ezt egy külön menüpontban is elérhetővé tettük, hogy továbbra is megfeleljünk a törvényi előírásoknak. A keresési eredményeket pedig a letöltés gombra kattintva lehet letölteni a NAV által előírt XML formátumban.

 

A leggyakrabban azt kérdezik tőlünk, hogy akkor most a NAV azonnal bele fog látni a számlázásunkba?

Nem. De ha bele is látna sem lehetne gond, mert minden kiállított számla megfelel a hatályos jogszabályoknak. A NAV nem fog belelátni a számlázásba azonnal - ez a funkció még távol áll ettől, bár a pletykák szerint cél ennek az állapotnak az elérése. Ez az egész funkció csak arra lesz jó, hogy ha ellenőrzés lesz az Ön cégénél, akkor a NAV-os ellenőrt Ön odaengedi a Számlázoo.hu-hoz és ő ezt az egy funkciót fogja majd használni, ahol lekérheti az ellenőrzött időszakra vonatkozó kiállított számlák adatait.

Nekem kell majd a NAV felé adatokat küldeni? Milyen gyakran kell ezt megtenni?

Nem kell adatokat küldeni a NAV felé azon kívül, amit eddig is kellett a bevallásokban. Az "Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" funkcióval csak az ellenőr fog adatokat lekérni egy esetleges ellenőrzés során. Csak az egységes ellenőrzési adatszolgáltatást segítik ezzel a funkcióval, vagyis azt akarják elérni, hogy egyetlen formátumban kaphassa meg minden egyes számlázó programtól az ellenőr az adatokat és ne a NAV munkatársainak kelljen 1000+1 féle feldolgozó programot írniuk.

A rendelet nem írja elő a rendszeres adatszolgáltatást, csak eseti jelleggel, az ellenőrzések során kell így adatot szolgáltatni.

A pénztárgépekkel kiállított számlákra is vonatkozik ez az új rendelet?

Nem. Az online pénztárgépeknek nem kell ilyen funkcióval rendelkeznük - azok már egy magasabb szinten állnak a NAV felé történő adatszolgáltatásban, ugyanis az online pénztárgépek azonnal beküldik az adataikat a NAV központi rendszerébe.

Csak a 2016. január 1. után kiállított számlákra vonatkozóan kell működnie a funkciónak?

Igen, és nem. A hatályba lépés előtt kiállított számlák tekintetében nem kell adatexportot biztosítani, kivéve, ha egy 2016. január 1. után kiállított számla hivatkozik egy ez előtti számlára - például storno számla, vagy helyesbítő számla, stb.

A problémák elkerülése érdekében a Számlazoo.hu Online Számlázó Programban minden számlára és minden időszakra működik az adatszolgáltatás funkció. Ezzel megkönnyítjük mindannyiunk életét.

Kinek a kötelessége az adatok exportálásának teljesítése?

A rendelet szerint az "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" elnevezésű funkcióval a számlázó progrmanak kell rendelkeznie. Vagyis ez egy olyan követelmény, ami a számlázó programmal szemben áll fenn. Ez a mi dolgunk, megoldottuk. A funkció használatával adatexport végezhető, ami a rendelet értelmében az ellenőrzött vállalkozás felelőssége, akinek a nevében a számlakibocsátás történt. Vagyis az adatok exportálása (a gomb megnyomása) az Ön feladata.

Tehát a programnak kell rendelkeznie a funkcióval, de az adatok kinyerése a felhasználó dolga.

Kit büntetnek meg, ha nincs "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" funkció a számlázó programaban?

Az itt olvasható hivatalos NAV állásfoglalás szerint a felhasználót terheli a felelősség azért, hogy el tudja végezni az adatszolgáltatást. Ebből következik, hogy ha olyan szoftvert használ, amiben nincs ilyen funkció, akkor nem fogja tudni teljesíteni az adatszolgáltatást, így büntethetővé válik. Természetesen a szoftverek fejlesztőinek és forgalmazóinak is van felelőssége, erről is a fent említett 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet módosításáról szóló 2/2015. (II. 3.) NGM rendelet tájékoztat.

Milyen büntetétsre számíthat az, aki nem tud megfelelni az adatszolgáltatási kötelezettségének?

Magánszemély esetén 200.000 Ft, egyéb adózó esetén 500.000 Ft-ig terjedhet a bírság.

Van türelmi időszak a számlázó programokra, hogy bevezessék ezt a funkciót?

Szintén hivatalos NAV állásfoglalás szerint NINCS türelmi időszak. 2016. január 1-től az adatszolgáltás funkciónak működnie kell.

Hol tudom letesztelni, hogy az előállított XML fájl megfelel-e az adóhatósági előírásoknak?

A Rendelet 3. mellékletének sémafájljait a kötelezettségek teljesítéséhez az alábbi link tartalmazza: http://nav.gov.hu/data/cms381114/23_2014_szamlasema.xsd A fenti séma a Nemzeti Jogszabálytárban (http://njt.hu) karakteres formában is elérhető.

A NAV javaslata szerint "XML schema validator" kifejezésre keressünk a keresőben és bármelyik ingyenes oldalon le lehet ellenőrzni a kapott XML fájl érvényességét. Mi a http://www.xmlvalidation.com/ -ot javasoljuk.

Mit tehetek, ha az eddigi számlázó programom nem felel meg az előírásoknak?

A legegyszerűbb megoldás természetesen váltani a Számlázoo.hu Online Számlázó Programra :-)

Nincs más dolga, csak kattintson az alábbi gombra és 2 percen belül már ki is küldheti első számláját:

Elkezdem az ingyenes számlázást!

Kézzel válogattuk ide, ezek is érdekesek lehetnek!

Online számázó program és PDF számla

Azt már egy korábbi ide vágó cikkben megírtam, hogy a NAV nem ellenzi a számlák PDF-ben történő kiállítását és az ellen sincs kifogása, hogy azt a felek ...
Kattintson ide a folytatáshoz!

Ingyenes számlázó program

Milyen csapdák lehetnek egy ingyenes számlázó program használatában? Cikkünkben megvizsgáljuk a kérdést, kiemelve a leggyakoribb felvetéseket...
Kattintson ide a folytatáshoz!

A NAV röntgen szemüveget akar

Egyre erősebb a vágy a NAV-ban, mindent tudjon a vállalkozásokról. Most azon dolgoznak A hivatalban, hogy azonnali hozzáférést szerezzenek a számlázáshoz!
Kattintson ide a folytatáshoz!

A Számlázoo.hu Online Számlázó Program megújult

Lecseréltük a teljes rendszert és a fejlesztői környezetet is. Ez Önnek azért érdekes, mert egy még jobb, még gyorsabban fejlődő szoftvert használhat ...
Kattintson ide a folytatáshoz!